Snježnik in Veliki Risnjak

DSC_0454V nedeljo, 22. maja smo v zgodnjih jutranjih urah odpravili na planinski izlet na Hrvaško. Cilj ture sta bila Snježnik in Veliki Risnjak v Nacionalnem parku »Risnjak«, v Gorskem Kotarju, petnajst kilometrov zračne linije od Jadranskega morja.

Gorski Kotar je najbolj gozdnato področje  zahodne Hrvaške, razprostira se na površini 63,5 km2. Zaradi raznolikih klimatskih in geoloških pogojev se je na tem področju obdržala pisana flora in favna. Pretežni del parka je iz apnenčastih in dolomitnih kamnin z zelo izraženimi kraškimi oblikami. Najvišji vrh je 1528 m visok Risnjak, ki je s sodednjim masivom Snježnika (1506 m) velika klimatska in vegetacijska pregrada med primoskim in celinskim delom Hrvaške.

Izhodišče naše ture je bilo parkirišče Platak, ki pozimi obratuje  kot smučišče z dvosedežnico, s katerega smo po Rimski cesti skozi Rimska vrata po grebenu povzpeli na naš prvi cilj, Snježnik, kjer je bil na vrhu prvi počitek za malico. Z njega so bili lepo vidni tudi naši hribi – najprej smo zagledali »naš« Snežnik, videlo pa se je vse do Kamniških Alp in Triglava. S Snježnika smo se po strmi stezi skozi Srebrna vrata spustili do Lasca, tam je bil na mehki travi čas za petnajstminutni postanek, nato pa smo se brez  postanka skozi gozd vzpeli do planinskega doma na Velikem Risnjaku. Tam bi morali plačati pristojbino za obisk nacionalnega parka, a smo vsi razen treh, ki jih je oskrbnica zato oštela, nekako ušli proti 10 minut oddaljenemu vrhu Velikega Risnjaka. Z njega smo lahko zopet občudovali lepe razglede in malo pred tem dosežen 3 km zračne linije oddaljeni Snježnik. Po povratku v kočo smo pristojbino morali poravnati in mogoče smo tudi zato (zgodi se tudi najboljšim) nekoliko zašli pri sestopu. Po povratku do koče in izbiri prave smeri smo se skozi gozd, kjer so v vrtačah vztrajale še zadnje krpe snega, v nezmanjšanem tempu vračali na naše izhodišče – Platak.

Celodnevno turo smo zaključili s smehom na vožnji domov  in nato še z večerjo pri Tratniku na Colu.

 

Download

Komentarjev še ni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


šest + 4 =

This site is protected by Comment SPAM Wiper.