S potepanja po Primorski

primorska_20Med prijatelji na Primorskem
Skupaj s prijatelji s Primorske smo pod skrbnim vodstvom Duška, našega dolgoletnega prijatelja, začeli pohod po Primorski. Pot nas je vodila mimo naselja Cvetrož, preko mostu čez reko Branico proti mostu železniške proge. Ko smo dosegli vznožje železniškega mostu, smo nadaljevali po markirani poti, ki se nadaljuje pod kamnitim lokom. Vzpenjali smo se po dnu manjše dolinice, prečili suh hudournik, se strmo vzpenjali v gozd kostanjevih nasadov. Višje smo dosegli gozdnat greben ter strmo pobočje, ki nas pripeljalo do vasice Pedrovo.
Vas Pedrovo je včasih slovela po največjem sodu, sedaj je le vikendaško naselje. Vasica leži na severnem obronku kraške planote, na razglednem ganku nad Vipavsko in Braniško dolino. Tu smo imeli prvi postanek za malico. Od tu smo se spustili po vinogradniških terasah in na poti med vinogradi imeli naslednji kratki postanek, kjer so nas pogostili s kozarčkom domačega vina.
Pohod smo nadaljevali v smeri naselja Tabor nad Dornberkom, ki je zanimiv s svojo stavbno dediščino in zgodovino NOB. Za Tabor pravijo, da so tu nekoč biriči nadzirali delo tlačanov v vinogradih.
Naš pohod smo nadaljevali do turistične kmetije Saksida v Dornberku, kjer so nas postregli z obilnim kosilom, pokušnjo vina, prav tako smo si ogledali vinsko klet.
Naužili smo se primorskega zraka, prelepega razgleda in uživali v dobri družbi.Za organizacijo in nova znanja, ki smo jih usvojili, se zahvaljujemo našemu prijatelju Dušku, vodnici Hermini in njegovim pohodnikom. 
Ajda Vesič (PD Križe)

Komentarjev še ni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


štiri + 4 =

This site is protected by Comment SPAM Wiper.